Jakie warzywa na grilla będą najlepsze?

24.05.2021

Wielkimi krokami zbliża się ulubiony sezon większości Polaków, czas, za którym tęskniliśmy w długie zimowe wieczory, na którego nadejście czekamy z niecierpliwością. O  czym mowa? O sezonie na wielkie rodzinne grillowanie.  Zanim na dobre wystartujemy z grillowaniem, warto przygotować się do tego nie tylko technicznie, ale i kulinarnie. Nowoczesne grille do ogrodu dają niesamowite możliwości, które warto umieć wykorzystać.

Zastanawiasz się czym zaskoczyć swoich gości podczas pierwszego wspólnego spotkania przy ruszcie? Podpowiadamy! Postaw na warzywa z grilla! Lekkie, świeże i chrupiące zachwycą Twoich najbliższych i umilą wam relaks w ogrodzie. Jak je grillować?  Czym doprawiać? Zerknij do artykułu i przekonaj się sam!

 

warzywa idealne na grilla

 


W tym artykule:

1. Jakie warzywa najlepiej grillować?

2. Jak podawać grillowane warzywa?

3. Dobry grill to udane grillowanie



 

Jakie warzywa najlepiej grillować?

Jest grupa warzyw, które idealnie nadają się na grilla. Z ich pomocą stworzysz dania, których mógłby Ci pozazdrościć niejeden szef kuchni. Pamiętaj o jednej złotej zasadzie: warto wyjść poza schematy! Grillowana papryka lub cukinia nie są już żadnym wielkim odkryciem, moda na pieczone ziemniaki minęła wraz z nastaniem mody na bycie fit. Co wiec wrzucić na ruszt?

Oto kilka sprawdzonych przepisów na grillowane warzywa! Ich zaletą jest prostota wykonania i przepyszny smak, który zapamiętają wszyscy Twoi goście, a Ty sam przekonasz się, że warzywa mogą zastąpić niejedno mięsne danie.

 

panierowany kalafior z grilla

 

Panierowany kalafior z grilla

Potrzebne produkty: 1 główka kalafiora, 1 jajko, mleko, bułka tarta, sól i przyprawa carry.

Przed rozpoczęciem grillowania kalafiora pokrój na duże plastry o grubości ok. 1 cm.  Nie przejmuj się odpadającymi różyczkami – możesz je później wykorzystać np. do wykonania pysznych szaszłyków.

W głębokim talerzu lub misce wymieszaj jajko i mleko. Obok na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Plastry kalafiora otrzep delikatnie solą i curry. Kolejno panieruj kalafior w jajku i obtaczaj w bułce tartej.

Grilluj warzywa przez kilka minut do czasu, kiedy panierka zrobi się chrupiąca i złocista. Kalafior najlepiej smakuje, kiedy jest dobrze wypieczony z zewnątrz i twardy w środku.

Gotowy kalafior podawaj z ulubionym dipem np. śmietanowo-ziołowym. Idealnie pasują do kalafiora inne warzywa, dlatego z różyczek, które odpadły podczas krojenia, możesz przygotować szaszłyki. Będą stanowiły pyszny dodatek do dania głównego.

 

grillowane szparagi

 

Grillowane szparagi w boczku — ciekawy pomysł na warzywa z grilla

Potrzebne produkty: świeże szparagi, boczek pokrojony w cienkie plasterki, sól i pieprz.

Szparagi są niezwykle wdzięcznym produktem, doskonale nadającym się do grillowania. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy odciąć białe końce warzyw i namoczyć w słonej wodzie na 60 minut.

Po wyjęciu z osolonej wody osusz dokładnie każdy strączek, a następnie owiń w plasterki boczku w proporcjach 1 plasterek na 2-3 szparagi.  Szparagi ułóż na grillu i piecz, obracając co kilka minut. Z rusztu zdejmij, kiedy boczek zacznie się rumienić.

Jeśli takie klasyczne rozwiązanie Cię nie satysfakcjonuje – posyp je startym parmezanem, który podkręci smak potrawy.

 

Bób z grilla

Potrzebne produkty: strączki młodego bobu, sól, żółty ser, ocet balsamiczny.

Młody bób z grilla jest przez smakoszy nazywany zieloną delicją. Zielone strączki, które można  zrywać już w czerwcu, należny dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na grillu i opiekać po kilka minut z każdej strony.

Po zdjęciu strączków z rusztu rozcinamy je delikatnie i wyjmujemy ziarenka bobu. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz obsypujemy dużymi wiórkami sera żółtego.

Dla podbicia smaku warto dodać kilka kropli octu balsamicznego lub klasycznego sosu winegret. Grillowany bób może byś podawany jako osobna przystawka lub stanowić na przykład dopełnienie dań rybnych.

 

cukinia z grilla

 

Dyniowate w roli głównej

Końcówka lata to czas warzyw dyniowatych. Bakłażan lub patison są wprost stworzone do grillowania i z pewnością każdy domowy kucharz zna co najmniej kilkanaście sposobów ich przyrządzania.

Innymi przepysznymi warzywami na ruszt jest kukurydza i papryka. Rutynowo dodawane do szaszłyków mogą zagrać także pierwsze skrzypce w Twoim grillowym menu. Wyśmienicie smakują w wersji nadziewanej, wypełnione aromatycznym farszem z mielonego mięsa, cebulki i czosnku i doprawione świeżym rozmarynem oraz posypane żółtym serem lub parmezanem.

Choć swą formą przypominają nieco tradycyjne gołąbki, to faszerowane papryki  można serwować zarówno z sałatkami, ryżem, jak również z aromatycznym i prostym dipem, przygotowanym z natki pietruszki, koperku, szczypiorku i kilku łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.

 

Jak grillować cukinię?

Cukinia może zachwycić. Jest jednak jeden warunek — przepis na jej przygotowanie inny niż wszystkie. Warzywa z grilla nie muszą być nudne, a sam grill daje w tym zakresie ogromne możliwości.

Jak grillować cukinię, by zachwycić gości? Możesz skorzystać z przepisu na cukinie faszerowaną szynką, oliwkami i żółtym serem. Przygotowanie warzyw jest bardzo proste. Cukinie przekrój na pół. Wydrąż pestki i część miąższu. Szynkę i oliwki pokrój w kostkę, nałóż w przygotowane miejsce w środku warzyw. Posyp startym żółtym serem.

Warzywa powinieneś grillować do czasu kiedy ser delikatnie się roztopi.

 

grillowane warzywa

 

Jak podawać grillowane warzywa?

Grillowane warzywa można zjeść tuż po zdjęciu z rusztu, można jednak ich smak pogłębić, wykorzystując różne sosy i dipy. Do grillowanych warzyw najlepiej pasują sosy na bazie jogurtu, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw.

Ciekawym pomysłem, który może urozmaicić smak i doprawić warzywa z grilla, może być zmieszanie białego, naturalnego serka śniadaniowego z odrobiną czosnku, cebulki i oregano. To proste połączenie tworzy kremowy sos, któremu oregano nadaje włoskiego charakteru.

Grillowane warzywa doskonale komponują się także z mozzarellą, oliwkami, czosnkiem. Możemy podać je w formie sałatki jako dodatek do ulubionego mięsa lub jako samodzielne danie.

 

Dobry grill to udane grillowanie

Wiesz już jakie warzywa na grilla warto wybrać. Pora zastanowić się nad wyborem odpowiedniego sprzętu. Grille na węgiel, gazowe, betonowe, elektryczne,  a także niezbędne akcesoria do grillowania to elementy, bez których udane grillowanie jest niemożliwe. Pamiętaj, że przepis na pyszne warzywa na grilla to również sprawny sprzęt.

Powrót