Stoły do kuchni i jadalni - rozkładane czy nierozkładane?

08.09.2021

Kuchenny stół to mebel, przy których wspólnie z rodziną jemy posiłki oraz spędzamy wolny czas, popijając kawę ze znajomymi. Podobnie jak inne meble kuchenne, powinien wyglądać reprezentacyjnie, ale jeszcze ważniejsze jest, aby był praktyczny – odporny na intensywną eksploatację i wilgoć, a jednocześnie łatwy do utrzymania w czystości. Kupując stół do kuchni, trzeba także przemyśleć, jaki rozmiar i kształt blatu zapewni nam jego komfortowe użytkowanie. Co więcej, w ofercie sklepów meblowych dostępne są modele z pełnym oraz dzielonym blatem. Który wariant lepiej wybrać?  Wszystko zależy od rozmiaru kuchni, liczby domowników, ich stylu życia oraz preferencji.
Jeśli Twoja kuchnia jest na tyle mała, że z trudem pomieścisz w niej jakikolwiek stół, wówczas model rozkładany z pewnością nie znajdzie w niej zastosowania. Znaczenie większe możliwości daje kuchnia połączona z jadalnią lub salonem – posiadając taką przestrzeń, możesz dokonać wyboru: stół z możliwością rozłożenia czy nierozkładany? Zapoznaj się z zaletami obu tych rozwiązań i wybierz to, które uznasz za optymalne dla siebie i swojej rodziny.


W tym artykule:
1.  Nierozkładane stoły kuchenne – jakie są ich zalety?
2. Kiedy warto zdecydować się na rozkładany stół do kuchni?
3. Rozkładane stoły kuchenne - jak się dzielą i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?
4. Stoły symetryczne versus asymetryczne
5. Stół do kuchni i jadalni a pozostałe meble kuchenne
6. Kształt blatu - okrągły, prostokątny czy kwadratowy?
7. Wielkość stołu - jaką wybrać?



Nierozkładane stoły kuchenne – jakie są ich zalety?

Po pierwsze, estetyka. Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że jednolita płyta meblowa prezentuje się lepiej niż blat stołu, który ma widoczne łączenia. Przerwy charakterystyczne dla stołów rozkładanych zakryje obrus, ale przecież nie po to kupuje się drogi mebel, żeby zasłaniać go podczas wizyt gości. Co więcej, brak szczelin, w których gromadzą się okruszki oraz kurz ułatwia utrzymanie stołu  w czystości.

Po drugie, dostępne na rynku stoły nierozkładane mają prostszą konstrukcję niż stoły rozkładane. Daje to znacznie większe pole do popisu projektantom, którzy nie muszą uwzględniać miejsca na schowek, więc mogą skoncentrować się na zaproponowaniu klientom mebli wyróżniających się nietuzinkowym designem. Nieskomplikowana budowa takiego stołu sprawia także, że jest on znacznie mniej awaryjny niż jego rozkładany odpowiednik.

Nierozkładane stoły do kuchni i jadalni są lżejsze, więc łatwiej jest przestawić, a kiedy przyjdą niezapowiedziani goście, nie trzeba poświęcać czasu na ich rozkładanie i szukanie dodatkowych krzeseł. I wreszcie, cena. Nierozkładane meble, w tym również stoły, można kupić zdecydowanie taniej, dlatego będą one lepszym wyborem dla osób, które lubią od czasu do czasu zmienić wykończenie kuchni na nieco bardziej nowoczesną aranżację.

Nierozkładane stoły mają jednak tę podstawową wadę, że są przewidziane dla konkretnej liczby osób. Kupując tego typu stół, musisz więc zdecydować: wolisz zainwestować w duży mebel, który na co dzień będzie jedynie częściowo używany domowników czy taki, który nie zajmie zbyt wiele przestrzeni, ale podczas imprezy nie będzie w stanie pomieścić wszystkich gości?

Kiedy warto zdecydować się na rozkładany stół do kuchni?

Rozkładane stoły do kuchni sprawdzą się w szczególności w przypadku niewielkiego wnętrza kuchennego połączonego z jadalnią lub otwartego na salon. Dlaczego? Na co dzień zajmują mało miejsca, ale umożliwiają domownikom komfortowe zjedzenie posiłku we wspólnym gronie. Kiedy natomiast przyjdą goście i blat robi się zbyt mały, wystarczy go rozłożyć i wstawić dodatkowe krzesła do jadalni i do kuchni, wykorzystując w tym celu przestrzeń sąsiedniego pokoju.

Rozkładane stoły kuchenne chętnie kupowane są także przez właścicieli mieszkań o dużym metrażu. Dlaczego? Złożone wyglądają lekko, dzięki czemu zamiast zdominować wnętrze kuchni, dyskretnie dopełniają aranżację. Zwolennikami takiego rozwiązanie będą przede wszystkim osoby, które cenią sobie minimalizm i otwarte przestrzenie, w których pierwsze skrzypce grają nie meble, ale stylowe artykuły dekoracyjne i wykończeniowe.

Rozkładane stoły kuchenne - jak się dzielą i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?

Dostępne w ofercie sklepów meblowych rozkładane stoły do kuchni i jadalni różni przede wszystkim konstrukcja (mechanizm rozsuwania), rozmiar, kształt blatu, materiał wykonania oraz wykończenie. Wszystkie te parametry przekładają się na ich jakość i cenę. Jaki stół z możliwością regulacji wybrać, aby wnętrze kuchni było jednocześnie eleganckie i praktyczne?

 

Stoły symetryczne versus asymetryczne

Stoły do kuchni, jadalni lub salonu mogą być rozkładane przy pomocy wkładki lub bocznej dostawki - w zależności od tego dzieli się je na stoły symetryczne i asymetryczne. Aby rozłożyć te pierwsze, należy rozsunąć jedną część blatu, co automatycznie powoduje wysunięcie się drugiej części. Taki mechanizm nie wymaga użycia siły, więc świetnie sprawdzi się, jeśli wśród domowników są osoby starsze. Rozkładanie stołów asymetrycznych polega natomiast na dokładaniu do blatu kolejnych fragmentów płyty meblowej i montażu dodatkowych nóg, co pozwala osiągnąć wybraną wielkość stołu.

Stół do kuchni i jadalni a pozostałe meble kuchenne

Wykończenie stołu wybiera się w zależności od indywidualnych preferencji. Kluczową rolę odgrywa styl, w jakim urządzone jest pomieszczenie (weź pod uwagę przede wszystkim fronty kuchenne). O ile do prostych mebli kuchennych w stylu skandynawskim najbardziej pasują wykonane z drewna stoły w kształcie kwadratu lub prostokąta (może to być też imitująca drewno płyta MDF), o tyle do eleganckiej zabudowy najlepiej jest dobrać okrągły stół z blatem lakierowanym lub wykończonym przy pomocy szkła. Z kolei w kuchniach urządzonych w stylu industrialnym dobrze będą prezentować się okrągłe, nowoczesne stoły do kuchni z drewna oraz metalu.

 

Kształt blatu - okrągły, prostokątny czy kwadratowy?

Kształt blatu poza wyglądem wpływa również na możliwości aranżacyjne i komfort użytkowania stołu. Osoby posiadające małą kuchnię powinny zwrócić uwagę na małe, kwadratowe stoły, które są znacznie bardziej ustawne niż okrągłe modele i na co dzień mogą stać dosunięte do ściany, podobnie jak sprzęty i szafki kuchenne. Okrągłe stoły do kuchni najlepiej prezentują się ustawione pośrodku pomieszczenia, a ich niewątpliwą zaletą jest to, że ułatwiają swobodne prowadzenie konwersacji. Obły kształt blatu będzie również bezpiecznym rozwiązaniem dla rodzin z małymi dziećmi.

Wielkość stołu - jaką wybrać?

Przyjmuje się, że nakrycie stołu dla jednej osoby powinno zajmować 60 cm na szerokość (tyle wynosi średnia rozpiętość ramion dorosłego człowieka) i 40 cm na głębokość. Łatwo policzyć, że przy czterech domownikach optymalna wielkość stołu kuchennego to 120x80 cm, natomiast przy 10 osobach szerokość mebla teoretycznie powinna wynieść 3 metry! Oczywiście jest to tylko teoria, ponieważ rzadko zdarzają się kuchnie na tyle przestronne, aby pomieścić tak duże stoły. Faktem jest jednak, że minimalna szerokość potrzebna do komfortowego zjedzenia posiłku to 40 cm i tym należy się kierować, wybierając prostokątny stół do swojego domu.
Wiesz już, jakie rodzaje stołów są dostępne i czym różnią się od siebie poszczególne modele. Pora na decyzję, który z nich najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.


Zainspiruj się!
 

Meble do kuchni Artisan Płytki do kuchni Silueta Blanco Meble do salonu Tadeusz Płytki do salonu Balmoral Moon
Meble do kuchni Artisan Płytki do kuchni Silueta Blanco Meble do salonu Tadeusz Płytki do salonu Balmoral Moon
Powrót