5 zasad zdrowego grillowania

16.05.2022

Grillowanie to prawdziwa przyjemność, trudno się z tym nie zgodzić. Kochamy spotkania przy ruszcie i wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni rozpoczynamy trwający aż do późnej jesieni "sezon na grilla". Jest jednak coś, co często odbiera całą radość z grillowania — przekonanie, że nie jest ono zdrowe i korzystne dla organizmu. Z pewnością każdy z nas choć raz stanął przed dylematem, co zrobić by, żeby poprawić jakość grillowania.

Czy jest w ogóle możliwe, by było ono zdrowsze i mniej obciążające dla organizmu? Z myślą o tych wszystkich, którzy chcą poprawić jakość grillowania i cieszyć się nim w pełni przygotowaliśmy kilka sprawdzonych zasad zdrowego grillowania.

 

Grillowane warzywa - zdrowe odżywianie

 


W tym artykule:

1. 5 zasad zdrowego grillowania

2. Przygotowanie rusztu i paleniska

3. Zdrowe grillowanie na tackach

4. Odpowiednie przygotowanie produktów

5. Zróżnicowane grillowe menu - mieso, ryby, warzywa i owoce

6. Grilluj od święta nie na co dzień!



Klasyczny grill pełen pieczonych kiełbasek, skwierczącej karkówki, nie należy do najzdrowszych. W trakcie grillowania wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są związkami o własnościach rakotwórczych. Dlatego gdy grillujemy, nie zachowując podstawowych zasad bezpiecznego i zdrowego pieczenia, narażamy swój organizm na działanie toksycznych związków chemicznych, które przenikają grillowane produkty. Aby zminimalizować negatywne skutki grilla, warto poznać i praktykować zasady zdrowego grillowania!

 

5 zasad zdrowego grillowania

Poniżej znajdziesz 5 zasad, które sprawia, że grillowanie będzie zdrowsze i znacznie przyjemniejsze, a Ty będziesz mógł oddać się mu bez obaw i wątpliwości.

 

mięso, ryby, szaszłyki, na grillu

 

Przygotowanie rusztu i paleniska

Każde mniejsze lub większe grillowanie warto zacząć od odpowiedniego przygotowania rusztu. Czasem zdarza się, że po skończonej impresie w ogrodzie zostawiamy grill do wystygnięcia. Oczyszczamy palenisko, usuwamy popiół, myjemy wszystkie akcesoria do grillowania, a grilla chowamy do altany, piwnicy lub garażu. Zapominamy o ruszcie, który jest przecież najważniejszy. Czysty ruszt to zdrowy i smaczny posiłek! Zaschnięte, zapieczone resztki jedzenia, tłuszcz spływający z tacek osiadają na rożnie, tworząc na nim nieprzyjemną skorupę. A ta niestety podczas kolejnego grillownia staje się prawdziwym zagrożeniem. Zaschnięte resztki i spalony tłuszcz pod wpływem wysokiej temperatury żaru mogą wydzielać szkodliwe substancje, które przenikną grillowane potrawy.

Do grillowania uzywaj aluminiowych tacek

 


Pamiętaj! Przed rozpoczęciem grillowania oczyść bardzo dokładnie ruszt, pozwoli Ci to grillować zdrowo!


 

Do zdrowego grillowania najlepszy jest brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i niezawierający żywicy. Unikaj z kolei węgla z drzew iglastych. Do rozpalania grilla węglowego nie używaj gazet czy kartonów. Jeśli już decydujesz się na użycie płynnej rozpałki, poczekaj, aż ta wypali się do końca. Nigdy nie dodawaj jej w trakcie grillowania.

Po rozpaleniu brykietu, poczekaj, aż pojawi się na nim warstwa popiołu. Dopiero wtedy możesz zacząć układać potrawy na ruszcie. Zdrowy grill to nie wyścigi, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość!

 

Przypalone resztki i wysoka temperatura sa źródłem niebezpiecznych związków

 

Zdrowe grillowanie na tackach

Zasada numer dwa. Grilluj zawsze na tackach! Dlaczego? Ponieważ z kiełbasy i mięsa ułożonego na ruszcie zaczyna wytapiać się tłuszcz, który spływa wprost na węgiel. Wydziela przy spalaniu toksyczne związki chemiczne, są niebezpieczne dla organizmu. Szkodliwe związki unoszą się z dymem i wnikają do wszystkich grillowanych produktów. A stąd już tylko krok do katastrofy. Właśnie dlatego pod żadnym pozorem nie należy kłaść potraw bezpośrednio na różnie. Wykorzystaj jednorazowe aluminiowe tacki, które pomogą Ci grillować smacznie i zdrowo. Warto wiedzieć, że specjalnie wyprofilowane i dziurkowane tacki aluminiowe zapobiegną ściekaniu tłuszczu na brykiet, a jednocześnie umożliwią swobodne krążenie gorącego powietrza. Mięso, ryby, kiełbaski pieczone na tackach będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.

Pamiętaj, by grillować nad żarem, a nie nad żywym ogniem. Zanim ułożysz potrawy na ruszcie, przygotuj odpowiednie palenisko. Przypalone jedzenie również nie jest zdrowe. Jeśli chcesz wzmocnić smak mięs, ryb i warzyw grillowanych na ruszcie dodaj aromatyczne przypraw. Naturalne zioła lub kilka ząbków czosnku, sprawi, że każda grillowana potrawa sianie się aromatyczna i apetyczna. Ponadto naturalne przyprawy neutralizują toksyczne związki, które uwalniają się w czasie grillowania. Są więc doskonałym rozwiązaniem dla zdrowego grillowania.

 

Grilluj na tackach - wykorzystuj zioła i zdrowe sosy

 

Odpowiednie przygotowanie produktów

Warto zaznaczyć, że wszystkie produkty, które mają zostać położone na ruszcie, powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze jest chwilę przed grillowaniem wyciągnąć je z lodówki i podnieść ich temperaturę. Pod żadnym pozorem nie należy grillować produktów zamrożonych. Jest to niebezpieczne i niezdrowe.

Mięso przed pieczeniem warto wcześniej zamarynować w ziołach, które mają sporo antyoksydantów. Nie dość, że poprawiają smak potraw, to dodatkowo niwelują szkodliwe związki chemiczne powstające podczas spalania.

 

Grillowany kawałek mięsa i kawałki świeżych pomidorów - sos czosnkowy

 

Zróżnicowane grillowe menu — mięso, ryby, warzywa i owoce

Postaraj się, by grillowe menu było zróżnicowane. Mięso i kiełbaski to tylko jedna z wielu opcji. Grillowane warzywa również smakują wyśmienicie. Warto więc włączyć je do grillowego menu. Wybierz cukinię, bakłażana, pieczarki lub paprykę. Warzywa zawierają błonnik, za który nasz układ trawienny będzie wdzięczny podczas grillowej uczty. Zaletą warzyw jest również stosunkowo krótki czas przygotowania. Mało kto wie, że nie tylko warzywa z grilla smakują doskonale. Równie pyszne są grillowane owoce! Internet pełny jest fantastycznych przepisów.

 


Jeśli szukasz ciekawych przepisów na potrawy z grilla, zajrzyj do naszego artykułu: Co na grilla? Kilka pomysłów na proste i pyszne dania z grilla!


 

Główna zasada zdrowego grillowania mówi, że na każdą porcję mięsa powinna przypadać porcja świeżych warzyw. Najlepiej takich, które zawierają antyoksydanty. Niezastąpione do grilla są świeże lekkie sałatki, ziołowe dipy i sosy.

Przygotowując grilla, pamiętaj o napojach, nie koniecznie jednak o tych słodkich i gazowanych. Choć nie jeden zagorzały grillowicz nie potrafi wyobrazić sobie grillowania bez piwa, warto czasem zastąpić je czystą wodą z odrobiną mięty i cytryny. Orzeźwiająca lemoniada, doskonale gasi pragnienie i pasuje do większości grillowanych potraw.

 


Pamiętaj! Alkohol w połączeniu z tłustym mięsem będzie to już bardzo kaloryczny posiłek.

 


 

Mieso z kurczaka na grillu

 

Grilluj od święta nie na co dzień!

Pamiętaj, żeby grillowanie nie stało się podstawą wakacyjnej diety. Grilluj z głową, stosuj różnorodne menu, wykorzystuj zioła i aromatyczne przyprawy. Jeśli rozsądnie podejdziesz do tematu grillowania, z pewnością nie będzie ono niebezpieczne i szkodliwe.

Również osoby, które dbają o formę i skrupulatnie liczą kalorie, nie powinny bać się sezonu grillowego. Wystarczy wybierać się na chude mięso, ryby, warzywa i owoce zamiast tłustej kiełbasy i boczku, a do picia wybrać wodę lub zieloną herbatę.

Stosując się do powyższych zasad, Twoje dania z grilla będą smaczniejsze i znacznie zdrowsze. W końcu nie ma nic ważniejszego niż zdrowie i zdrowie!

 


ZAINSPIRUJ SIĘ!


Majowe grillowanie czas zacząć! Znajdź idealny model grilla!


Miejsce na ognisko w ogrodzie


Kuchnia na drewno — ekonomiczne i funkcjonalne rozwiązanie


Powrót