Co na grilla? Kilka pomysłów na proste i pyszne dania z grilla!

05.05.2022

Wraz z nadejściem majówki otwieramy jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku — sezon na wielkie narodowe grillowanie! Tradycja majówki przy grillu, choć stosunkowo młoda, jest dziś nieodzownym elementem, długiego majowego weekendu. Otwiera przy tym cały grillowy sezon, który potrwa, aż do późnej jesieni.

W naszych poprzednich artykułach wiele pisaliśmy na temat rodzaju grillów ogrodowych, ich funkcji, zalet i zastosowania. Dziś chcemy zaproponować Wam sprawdzone przepisy na pysznego grilla. Te proste przepisy urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań. Zobacz jakie przepisy podbija serce Twoich najbliższych i gości, z którymi spotkasz się wkrótce przy ruszcie!

 

Pomysły na pyszne dania z grilla

 


W tym artykule:

1. Grillowe menu — różnorodność to podstawa - dania z grilla w różnych odsłonach

2. Grillowany kurczak faszerowany brzoskwiniami w pysznej marynacie

3. Szaszłyki warzywne i nie tylko - sycące danie z grilla

4. Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

5. Sałatka do grilla ze świeżych wiosennych warzyw

6. Deser z grilla — grillowane banany — hit kulinarny!



 

Grillowe menu — różnorodność to podstawa - dania z grilla w różnych odsłonach

Zanim zaproponujemy konkretne przepisy na dania z grilla, chcemy wspomnieć o kilku złotych zasadach, dzięki, którym każde grillowanie będzie udane, a zaproszeni na grilla goście wrócą z niego zadowoleni i syci. Bez względu na to, czy organizujesz dużą uroczystość rodzinną przy palenisku w ogrodzie, czy jedynie spotkanie towarzyskie w gronie najbliższych przyjaciół zadbaj o to, by każdy znalazł coś dla siebie. Choć grillowanie kojarzy się z kiełbaskami, karkówką i burgerami, nie każdy musi być klasycznym "mięsożercą". Żyjemy w czasach gdy moda na bycie fit przybiera na sile. Z pewnością część osób z Twojego najbliższego otoczenia, to weganie lub wegetarianie, część dba o linię i dobrą formę, a część zwyczajnie nie lubi mięsa. Jeśli chcesz, zadowolić wszystkich postaraj się by potrawy, które zaserwujesz były na tyle różnorodne, by trafiły w najbardziej wybredne gusta. Łatwo powiedzieć trudniej wykonać? Niekoniecznie! Oto sprawdzone przepisy różnorodne potrawy z grilla, które smakują wyśmienicie i zachwycają! Jeśli chcesz, by wielkie biesiadowanie przy wspólnym stole w ogrodzie było udane, korzystaj z naszych pomysłów!

 

Potrawy doprawione sosem sojowym

 

Grillowany kurczak faszerowany brzoskwiniami w pysznej marynacie

Świeże zioła w połączeniu w kruchym mięsem z kurczaka skalują wyśmienicie. Dla miłośników aromatycznych, marynowanych mięs proponujemy filet z kurczaka nadziewany... brzoskwiniami. Tak to nie żart! Brzmi abstrakcyjnie, ale smakuje fenomenalnie!

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z jednej dojrzałej pomarańczy. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj do niej łyżkę cukru, smaż tak długo, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj sok z pomarańczy. Gotuj do momentu gdy sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj brzoskwinie. Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku świeżymi ziołami: cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.

Piersi z kurczaka marynuj przez 2-3 godziny w marynacie z oliwy i świeżych ziół. Tuz przed rozpoczęciem grillowania filety pokrój wzdłuż w cienkie plastry, a następnie delikatnie rozbij. Na środek każdego kawałka mięsa ułóż plaster sera brie (możesz zastąpić go serem feta), na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą, w której wcześniej się moczyło.

Mięso piecz z każdej strony na rozgrzanym grillu z pokrywą, możesz skorzystać z grilla z wędzarnią. Gotowe roladki najlepiej smakują z lekką sałatką i chrupiącymi grzankami.

Wskazówka: Jeśli nie lubisz mięsa z owocami, brzoskwinie idealnie zastąpią suszone pomidory!

 

majowe grillowanie

 

Szaszłyki warzywne i nie tylko - sycące danie z grilla

Szaszłyki to grillowy hit. Są proste w przygotowaniu i dają niesamowite możliwości łączenia smaków i produktów. Decydując się na szaszłyki, postaraj się, by były różnorodne. Jedne mogą być warzywne, bub warzywno-owocowe w innych możesz wykorzystać ulubione mięso, ser lub owoce morza. Szaszłyki są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych.

Przygotowanie szaszłyków nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Wybrane produkty należy pokroić w kostkę i nabić na specjalne patyczki, następnie ułożyć na tackach, nie bezpośrednio na kratce grilla gazowego lub węglowego. Alternatywą może być zawinięcie ich w folię aluminiową. Przed rozpoczęciem grillowania, można skropić szaszłyki oliwą z oliwek. Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze dodanie przypraw lub aromatycznej marynaty, która podkreśli ich smak. Idealnym uzupełnieniem dla szaszłyków jest sos czosnkowy lub inny dip.

Szaszłyki trzeba grillować do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie pięknie przyrumienione. Ważne, by nie było surowe!

 

szaszłyki z grilla

 

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Smakowite białe mięsko i chrupiąca skórka, a do tego ten pyszny ziołowy smak i cudowny unoszący się dookoła zapach, trudno się oprzeć takiej rybce.

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj: masło (1 łyżkę), zioła (pietruszka, bazylia, tymianek- po 1 łyżeczce), sól i pieprz (po szczypcie), wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku oraz z sok z cytryny (1 łyżka).

Tak przygotowanym masłem czosnkowym nadziej pstrąga, pamiętając, aby zrobić to dokładnie i starannie. Przygotuj folię, natrzyj ją olejem, aby pstrąg nie przywarł do niej w trakcie grillowania. Rybę natnij pod ukosem i dopraw solą, przyprawą do ryb i owoców morza, którą dokładnie wetrzyj w pstrąga. Rybę połóż na tacce i owiń folią aluminiową.

Pamiętaj, aby tak zawinąć brzegi folii, aby roztopione masło czosnkowe nie wypłynęło w trakcie pieczenia.

Rybę połóż na rozgrzany ruszt i grilluj około 30 minut. Pstrąg pieczony z masłem ziołowym to idealny pomysł na dania główne na świeżym powietrzu.

 

Ryby z grilla - warzywa, szparagi, papryka, sosy i sałatki

 

Sałatka do grilla ze świeżych wiosennych warzyw

Ta prosta sałatka na grilla jest naprawdę bardzo smaczna, lekka i co najważniejsze idealnie nadaje się jako dodatek do grillowanych potraw. Najlepiej pasuje w połączeniu z soczystą karkówką z grilla, grillowanym filetem z i bułeczkami czosnkowymi.

Sałatka do grilla składa się głównie z mieszanki sałat - możesz wykorzystać te, które lubisz najbardziej np. sałatę lodową i roszpunkę lub wybrać gotowy mix. Drugi składnik, to suszone pomidorki pokrojone w ćwiartki. Kolejne to: oliwki, kilka świeżych ogórków, pomidorki koktajlowe i ser sałatkowy typu feta, dla smakoszy garść orzechów włoskich. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Całość polej sosem na bazie oliwy z oliwek i musztardy miodowej.

 

Banany z grilla  - proste dania - najlepsze przepisy

 

Deser z grilla — grillowane banany — hit kulinarny!

W każdej rodzinie znajdą się łasuchy, które uwielbiają słodkości. Z myślą o nich przygotowaliśmy propozycje na pyszny deser z grilla. Banany z czekolada to prawdziwa petarda smaków, a do tego, danie szybkie i proste w przygotowaniu.

Sposób przygotowania:

Natnij lekko skórkę bananów od wewnętrznej strony. Nadziewaj delikatnie banany kostkami gorzkiej czekolady. Zawiń każdego banana, używając filii aluminiowej. Tak przygotowane owoce poukładaj na ruszcie i grilluj ok. 20 minut. Po 20 min zdejmij banany z grilla i wyjmij z folii. Serwuj od razu po upieczeniu, dekorując całość listkami mięty i orzechami laskowymi.

 

Dania grillowane: ryby, kiełbaski, pieczarki, karkówka, papryka, bakłażan

 


 

Zainspiruj się!

 

Majowe grillowanie czas zacząć! Znajdź idealny model grilla!


Zaskocz swoich gości! Przygotuj taras na imprezę pod gołym niebem!


Co zabrać na kemping i pod namiot? Sprawdzone akcesoria kempingowe


 

Powrót