Pomysły na grilla

13.03.2021

Sezon grillowy już niedługo, a Tobie brakuje pomysłów na to, jakie potrawy na grilla będą najlepsze? Potrzebujesz inspiracji względem tego, co przygotować dla znajomych i rodziny? Trafiłeś w idealne miejsce! Nasze ciekawe propozycje dań z grilla na pewno Cię zachwycą!

Grillować możesz mięsa, warzywa i ryby. Warto przy tym wspomnieć, że dania z grilla nie muszą być nudne i można je przyrządzić w naprawdę fantazyjny sposób, czyniąc z grillowania kucharską sztukę.

 

grillowanie w ogrodzie

 


W tym artykule:

1. Grillowanie w sezonie — przygotuj się na pyszne grillowane mięsa, warzywa i ryby!

2. Szaszłyki z kurczaka z sosem musztardowym

3. Kozi ser, figa i czipsy z boczku: szybka sałatka

4. Grillowane szparagi i pasta z avocado

5. Król grilla: łosoś w plasterkach cytryny



 

Grillowanie w sezonie — przygotuj się na pyszne grillowane mięsa, warzywa i ryby!

W sezonie letnim wszyscy uwielbiają grillować, a porządne grille z betonu to marzenie każdego posiadacza działki. Grille do ogrodu cieszą się niesłabnącą popularnością — pozwalają spędzać czas na świeżym powietrzu i zajadać się pysznymi posiłkami.

Zachęcamy do odświeżenia swoich przepisów i zaskoczenia gości nowymi potrawami. Pożywna sałatka będzie zdrową alternatywą dla klasycznej kiełbaski z grilla. Grille gazowe i grille węglowe zachęcają do serwowania na obiad nowości. W końcu dania z grilla to nie tylko mięso — poznajcie przepisy na przekąski z warzyw. Wykorzystujcie sezonowe warzywa, jak papryka czy bakłażany, róbcie świeże sałatki zawierające grillowane mięso.

Wędzarnie i kociołki pozwolą na uwędzenie ryb według własnych smaków — przed wędzeniem sprawdźcie, czy posiadacie niezbędne akcesoria do grillowania. W końcu przygotowania to klucz do sukcesu. Grillowane warzywka to gwarancja tego, że dania będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Dzielimy się z Wami pomysłami na przepisy na dania z grilla — czas przygotowania każdego dania to zaledwie kilka chwil. Jeśli planujecie spędzić weekend poza miastem, zabierzcie ze sobą niewielkich rozmiarów kuchenki na kartusze i odkrywajcie lokalne smaki. Wszystkie poniższe przepisy są proste w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ściśle trzymać się gramatur składników. I najważniejsze — brak jednego składnika nie oznacza, że trzeba rezygnować z przygotowania dania! Kozi serek można zastąpić fetą, a szparagi zieloną fasolką.

 

szaszłyki z grilla

 

Szaszłyki z kurczaka z sosem musztardowym

Szaszłyki z warzywami to przykład potrawy z grilla, która zachwyci wszystkich. Składniki i sposób przygotowania tego dania są proste: wystarczy pokroić w większą kostkę warzywa i mięso oraz rozgrzać grilla — reszta robi się niemal sama!

Z czego składa się szaszłyk?

Najpierw kroimy filet z kurczaka: kawałki mięsa zanurzamy w marynacie z oliwy, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Czas na warzywa — przygotuj składniki: papryka, cukinia, pieczarki i cebula będą najlepsze, ale możesz wybrać też inne, ulubione dodatki, które królują w Twoim codziennym menu. Wybrane warzywa pokrój w grubą kostkę (o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa) - dzięki temu szaszłyk będzie mógł się równo grillować. Następnie na drewniane patyczki nakładaj naprzemienni wszystkie dodatki.

Szaszłyki możesz układać w ciekawy sposób, np. dopasowując do siebie składniki kolorami lub tworząc kolorową mozaikę. To atrakcyjny sposób na zaserwowanie czegoś smacznego!

Czas grillowania

Szaszłyki należy grillować po około 5 minut z każdej strony, do czasu aż mięso będzie przypieczone. W czasie grillowania wymieszaj sos. Dwie łyżki musztardy połącz z łyżką soku z cytryny oraz dwoma łyżkami oliwy, do smaku dodaj sól i ulubione przyprawy. Znakomity dodatek do tego dania będzie stanowić sałatka ze świeżymi warzywami.

Alternatywa dla potraw z kurczakiem

Zamiast kurczaka możesz też wykorzystać np. pokrojone w plastry kiełbaski lub kawałki karkówki (pamiętaj jednak, że karczek w marynacie powinien spędzić nieco więcej czasu niż pierś kurczaka). W zależności od grubości mięsa, danie powinno spędzić na grillu 5-8 minut z każdej strony.

 

grillowanie

 

Kozi ser, figa i czipsy z boczku: szybka sałatka

Ta sałatka jest szybka, pyszna i zdrowa! Może stanowić formę przekąski i być dodatkiem do potraw z grilla, a nawet dań serwowanych na wykwintną kolację. Przepis jest krótki, a czas przygotowania to zaledwie kilka minut — takie właśnie powinny być idealne przepisy na grilla!

Plasterki boczku należy ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla — na kilka minut, w zależności od grubości plastrów. W międzyczasie można przygotować pozostałe składniki sałatki: sałatę (lodową, zwykłą lub mix sałat) porwać na mniejsze kawałki, pokroić w kostkę pomidora i zielonego ogórka, a kozi ser podzielić na grube plastry. Każdą figę trzeba przeciąć na 4 cząstki, posypać ulubionymi ziołami (na przykład tymiankiem i oregano), skropić oliwą i wymieszać wszystkie składniki sałatki. Boczek ułożyć na wierzchu. Warto dodać również ulubione zielone dodatki — na przykład natkę pietruszki lub bazylię albo zaostrzyć smak sałatki przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Sałatka w wersji lux

Do przygotowania tej sałatki można też wykorzystać inne warzywa — świetnie będzie się komponować kukurydza, grillowany bakłażan czy cukinia.

 

grill do ogrodu

 

Grillowane szparagi i pasta z avocado

Warzywne dania z grilla są świetną odmianą dla mięsa. Sezon na szparagi jest niezwykle krótki, dlatego warto wypróbować ten przepis! Ze szparagami można stworzyć szybkie i pyszne danie, które zasmakuje każdemu, kto stawia na zdrowe menu.

Jak przygotować?

Pęczek szparagów należy oczyścić i polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem, po czym ułożyć na najwyższym ruszcie grilla.

Składniki na pastę

Awokado przekroić na pół, obrać ze skóry i wyjąć pestkę, a następnie rozgnieść widelcem na gładki mus. Czas na dodatki, które dodadzą smaku — sól, pieprz i świeże zioła, na przykład natka pietruszki lub kolendra. Dobrze sprawdzi się tu również drobno posiekana czerwona cebula i kilka kropli cytryny. Do takich dań w sezonie warto dodać również pokrojone w kostkę pomidory — pięknie pachną i smakują.

Szparagowe dodatki

Grillowane szparagi mogą stanowić warzywny dodatek do karkówki lub być formą przekąski, w czasie kiedy grillowane są inne smakowite składniki. Koniecznie spróbujcie przygotować ten przepis!

 

grill do ogrodu

 

Król grilla: łosoś w plasterkach cytryny

Brak pomysłu na obiad? Dzięki naszej pysznej propozycji przepis na łososia z grilla sprawdzi się idealnie jako szybkie danie. Grillowane ryby są bogactwem zdrowych tłuszczów i składników mineralnych. Przepisów na ryby z grilla jest mnóstwo, ale najlepiej skorzystać z prostych pomysłów na potrawy.

Przepis na rybę

Dokładnie oczyścić mięso ryby i posypać odrobiną gruboziarnistej soli, a następnie położyć na rozgrzany grill - czas przygotowania to ok. 5 minut na jedną stronę. Grillowanie ryb zaczynamy od strony ze skórą.

Jeśli nie łosoś, to co?

Zamiast łososia można wykorzystać białe ryby, jednak przed wstawieniem ich na grilla warto wymoczyć je w marynacie z sosu sojowego i rozmarynu, by nadać im wyrazistości.

Przygotuj sos

Grillowany łosoś dobrze komponuje się z sosem chrzanowym — sos można zrobić w czasie, kiedy mięso jest na grillu. Wystarczy wymieszać w równych proporcjach chrzan, majonez i jogurt naturalny, dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę soli do smaku.

Warzywny bonus do dania

Świetnym dodatkiem do tego dnia będą sałatki, warzywne szaszłyki lub kukurydza w kolbach z grilla, którą wystarczy natrzeć delikatną oliwą z oliwek z odrobiną soli — czas przygotowania tego dania to zaledwie kwadrans.

 


 

Zainspiruj się!

 

Jak rozpalić grilla?


Jakie warzywa na grilla?


Grill gazowy z zestawem do wędzenia. Kuchnia LOW N SLOW - w niskiej temperaturze, powoli i z dymnym aromatem!

Powrót