Przycinanie winogron — kiedy i jak prawidłowo to robić?

31.12.2022

Przycinanie winogron to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, jakie wykonuje się na roślinach. Wraz z nawożeniem, podlewaniem i okrywaniem na zimę przycinanie winogron pozwala zachować roślinom piękny wygląd i zdrowie, a także zapewni dobre owocowanie. Jak wykonywać coroczne przycinanie winogron? Krok po kroku wyjaśniamy, kiedy i jak ciąć winogrona, jakie narzędzia używać do tych prac oraz na co zwrócić uwagę.

Cięcie winorośli w uprawie winogron latem, jesienią i wiosną jest niezwykle ważne. Dobrze wykonane zabiegi pielęgnacyjne to zapewnienie obfitego owocowania, a także dbałość o dobrą kondycję roślin i ich zdrowy wygląd.

 

jak ciąć winorośl?

 


W tym artykule:

1. Kiedy wykonywać cięcie winogron?

2. Jak i czym przycinać winorośl?

3. Jakie rodzaje cięć można wykonywać?

4. Jak ważne jest systematyczne przycinanie winogron?



 

Kiedy wykonywać cięcie winogron?

Systematyczne cięcia winorośli są niezwykle ważne. Wykonuje się je w różnych porach roku i nieco inaczej wyglądają w przypadku młodych roślin. Starsze krzewy będą wymagały nieco odmiennego cięcia. Zobacz, kiedy przycinać winorośl w zależności od wieku rośliny.

Młode sadzonki winorośli sadzi się jesienią do ziemi tak, by ponad powierzchnię wystawały dwa oczka. Całość przykrywa się kopczykiem, który ma zapewnić dobre zimowanie. Pierwsze cięcie wykonuje się wczesną wiosną.

Cięcia zimowo — wiosenne

W pierwszym roku po posadzeniu młodych winorośli skraca się pęd główny tak, by pozostały dwa oczka. Z nich wyrastają dwa pędy winorośli, które stanowią podstawę nowej rośliny. Od tego momentu można rozpocząć cięcia formujące i dbać o systematyczne cięcia sanitarne. O tych rodzajach cięć napiszemy nieco więcej poniżej. Pierwszy rok uprawy winorośli jest zatem niezwykle ważny i zdecydowanie nie powinno się w nim zapominać o odpowiednich cięciach.

W drugim roku formuje się pień. Zdrewniałe części rośliny przycina się na wysokości 70 - 80 cm. W uprawie winorośli zwykle pozwala się też wtedy, by w okresie wegetacji w górnej części pnia rosło do czterech młodych pędów. Jeśli roślina jest na tyle duża już w drugim roku, pęd główny skraca się na wysokości 150 cm, a pozostałe przygina się poziomo do podpory.

Kilkuletnie rośliny przycinamy dość wcześnie, pod koniec lutego lub na początku marca, gdy nie rusza jeszcze w pełni wegetacja, ale też nie grożą przymrozki. Cięcie zimowo-wiosenne powinno się wykonywać, zanim nadejdzie czas tzw. płaczu łozy, kiedy to wszelkie rany spowodują dużą utratę soków. Krzewów nie należy ciąć od początku kwietnia do połowy maja. Grubsze pędy skraca się tak, by pozostawić dwa lub trzy oczka, podczas gdy w cieńszych zostawia się jedno oczko.

 

Ciekawostka!
Płacz łozy to naturalny okres, ważny w życiu każdej winorośli. Zwykle zaczyna się w marcu, gdy słońce ogrzewa ziemię i korzenie roślin. Wraz z wiosną rusza wegetacja i soki zaczynają mocniej krążyć w łodygach winogron. Cięcia w okresie płaczu łozy mogą powodować duże straty energii, co z kolei może doprowadzić do trwałego osłabienia i uszkodzenia roślin.

 

Cięcia letnie

Po płaczu łozy, w drugiej połowie maja, wykonuje się cięcia sanitarne. Często jest to radykalne cięcie, mające głównie na celu odmłodzenie rośliny i usunięcie starych, zdrewniałych i uszkodzonych części.

Letnie cięcie winogron odbywa się od czerwca do września.

Cięcia jesienne

To cięcie sanitarne i formujące roślinę. Jesienią (zwykle w listopadzie) należy z uwagą przycinać winogrona tak, by wiosną roślina nie miała problemów z obudzeniem się w okresie wegetacji. Wtedy też tnie się te pędy, które pominięte zostały w okresie wiosennym. Po jesiennych cięciach winorośl należy dobrze zabezpieczyć przed mrozem. Wtedy też wykonuje się uporządkowanie ogrodu oraz dba się o meble ogrodowe i małą architekturę.

Cięcie wiosenne, letnie i jesienne wykonuje się zarówno w pierwszym, drugim i trzecim, jak i w każdym kolejnym roku.

 

winorośl przycina się sekatorem

 

Jak i czym przycinać winorośl?

Cięcie winogron jest ważne, ale oprócz tego, że wie się, kiedy przycinać rośliny, należy również wiedzieć, jak to dobrze robić. Dobra technika cięcia pozwoli pędom szybko się zaleczyć, a roślinie zyskać jak najwięcej z tego zabiegu.

 

Ciekawostka!
Winogrona dobrze znoszą nawet silne cięcia, dlatego nie należy bać się tego, że zbyt mocno się je przytnie. Częstym błędem początkujących ogrodników jest właśnie zbyt słabe cięcie.

 

Winogrona uwielbiają mocne cięcia i właśnie takie radykalne cięcie dobrze pobudzi roślinę do mocniejszego wzrostu i obfitego owocowania. Cięcie winorośli zawsze wykonuj przy pomocy ostrych i zdezynfekowanych narzędzi. Zbyt tępe sekatory lub nożyce ogrodowe będą niepotrzebnie strzępić ranę, przez co stanie się ona trudniejsza do zaleczenia. Z kolei brak dezynfekcji narzędzi może skutkować uciążliwymi dla rośliny i ogrodnika chorobami.

Odpowiednia technika zapobiegnie powstawaniu trudno gojących się ran. Cięcie winorośli zawsze wykonuj pod lekkim skosem (przeciwnym do oczka winorośli), na wysokości ok. 2 cm nad węzłem. Wypływający z takiego zranienia sok nie będzie wtedy zalewał pąków.

Im mniejsza i gładsza rana, tym lepiej. Należy zatem przycinać winogrona tak, by sprawiać tym roślinom, jak najmniej niedogodności.

Wszystkie cięcia należy od razu zabezpieczyć. Do zabezpieczania ran używa się specjalnych past ogrodniczych, które przyśpieszają proces gojenia i zapobiegają wnikaniu drobnoustrojów do rany.

Cięcie wykonuje się na trzy sposoby:

  1. Krótkie cięcie polega na pozostawieniu na pędzie od jednego do czterech dolnych pąków. W takim przypadku roślina może nierównomiernie się rozrastać, tworząc dużo zagęszczonych, zielonych pędów bocznych. Takie cięcie winorośli wykonuje się też wtedy, gdy pędy są cienkie i mają mniej niż metr długości.

  2. Średnie cięcie to skrócenie łozy do pięciu, sześciu, siedmiu lub maksymalnie ośmiu pąków. Stosuje się je w przypadku takich odmian, które nie znoszą tak dobrze krótkiego przycinania pędów.

  3. Długie cięcie to z kolei przycinanie pędów w taki sposób, by pozostawić na nich co najmniej ociem pąków. Przy takim cięciu uzyskuje się bardziej równomierny pokrój na podporach, jednocześnie zapewniając roślinie przewietrzenie i dobre doświetlenie. Długie cięcie winorośli wykonuje się na odmianach, które owocują mało obficie.

 

główne cięcie winorośli - jak zabrać się do przycinania winorośli?

 

Jakie rodzaje cięć można wykonywać?

To, jak przycinamy rośliny, jest równie ważne jak to, kiedy to robimy. Różne rodzaje cięć sprawiają, że słabsze pędy są usuwane i zastępowane silnymi, nowymi. Silny wzrost pędów to efekt odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych, w tym cięcia, podlewania i nawożenia. Zobacz, jakie rodzaje cięć wykonuje się na winorośli.

Cięcie formujące winorośl

Pozwalają nadać roślinom odpowiedni kształt i przyczyniają się do wypuszczania nowych pędów. Przeprowadza się je na młodych krzewach już pod koniec zimy, kiedy to usuwa się pędy twarde. W okresie wegetacyjnym przycina się z kolei cieńsze pędy.

Cięcie formujące ma za zadanie nadać roślinom odpowiedni kształt. W takich cięciach boczne pędy wyrastające w złą stronę usuwa się, pozwalając roślinie wypuścić takie pędy, które będą odpowiednie dla formy winorośli. Formowanie krzewów owocowych jest ważne i pozwala nie tylko na pobudzenie pędów i zadbanie o obfitość owocowania, ale także dba o estetykę winorośli.

Podczas pierwszego cięcia pozostawia się dwa pędy. W drugim roku często ten słabszy usuwa się, w odpowiedni sposób formując roślinę.

Cięcie winogron, które pobudza do owocowania

Ten rodzaj cięcia wykonuje się, by w zdecydowany sposób pobudzić owocowanie. Zabieg podcinania winogron na owocowanie wykonuje się na przedwiośniu. W czasie tego cięcia usuwa się ponad połowę płodnych pąków (z pędów jednorocznych lub dwuletnich) - takie działanie odmładza krzew.

Rośliny przycinamy na owocowanie zgodnie z odmianą. Obficie owocujące odmiany mogą mieć silne cięcie zasadnicze, gdzie pozostawia się 6-8 pąków na pędzie. Słabiej owocujące wymagają większej ilości pąków (10-12).

Cięcia sanitarne winogron

Pędy winorośli przycinamy również wtedy, gdy roślina wymaga takich zabiegów ze względów sanitarnych. W takich cięciach usuwa się martwe, chore, uszkodzone lub usychające pędy, jak również narastające czopy starego drewna i zdrewniałe czopy. Cięcia sanitarne powinny być wykonywane wraz z pielęgnacją winogron po okresie płaczu łozy. Do cięć sanitarnych zalicza się tez cięcia odmładzające.

Cięcia sanitarne usuwają zbędne pędy, zapewniają obfite owocowanie i odmładzają roślinę.

 

młode pędy na winorośli - smaczne owoce po odpowiednim cięciu

 

Jak ważne jest systematyczne przycinanie winogron?

Cięcie winogron pobudza roślinę do lepszego wzrostu i wytwarzania nowych pędów, pozwala wytworzyć szybciej nowe zawiązki owoców oraz pomaga w usunięciu martwych, suchych, uszkodzonych lub nadmiernie zagęszczających krzew pędów. Do przycinania winogron podchodź zatem z uwagą, gdyż zapewni to zdrowy wygląd roślinom oraz zadba o odpowiednie owocowanie. Cięcie wykonuj zawsze ostrymi i zdezynfekowanymi narzędziami.

 


 

Zainspiruj się!

 

Jakie meble ogrodowe wybrać na nadchodzący sezon? Nowości, ciekawostki, produkty "must have"


Jak zrobić skalniak w ogrodzie?


Jesienne ozdoby do ogrodu

Powrót