Czyszczenie grilla na gaz

16.04.2021

Grill gazowy będzie działać niezawodnie przez cały sezon, pod warunkiem że o niego zadbamy. Dlatego tak ważne jest jego systematyczne czyszczenie i konserwacja, tym bardziej że nie są to czynności skomplikowane. Aby zrobić to szybko i skutecznie, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria i środki do czyszczenia.

Grillowanie to jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu i przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu. W sklepie internetowym Merkury Market mamy do wyboru różne grille do ogrodu, np. grille gazowe, węglowe, betonowe. Znajdziemy tam również wędzarnie i kociołki, paleniska ogrodowe, akcesoria do grillowania oraz kuchenki gazowe. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, a zakupione urządzenia będą efektownie wyglądały i sprawnie działały, gdy będziemy je odpowiednio czyścić i poddawać konserwacji. Poniżej podajemy najważniejsze wskazówki dotyczące czyszczenia grilli gazowych i utrzymania ich w dobrym stanie technicznym.

 

czyszczenie grilla na gaz

 


W tym artykule:

1. Jak dokładnie wyczyścić grill na gaz?

2. Konserwacja grilla na gaz — dlaczego należy przeprowadzać ją minimum raz w roku ?

3. Podsumowanie — ważne zalecenia



 

Jak dokładnie wyczyścić grill na gaz?

Zdaniem fachowców najlepiej czyścić grill na gaz po każdym grillowaniu. Dzięki temu kolejnej biesiady nie będziemy zaczynać od czyszczenia grilla i rusztu.

Czyszczenie grilla gazowego, a zwłaszcza czyszczenie rusztu, należy wykonywać zgodnie z wymaganiami podanymi w instrukcji obsługi.

Krok 1

Czyszczenie grilla gazowego zaczynamy od tzw. wypalenia. W tym celu należy zapalić wszystkie gazowe palniki i rozgrzać grill do wysokiej temperatury - 250-350 stopni przy zamkniętej pokrywie urządzenia. Dzięki temu resztki jedzenia na ruszcie i aromatyzerach (które osłaniają palniki) zwęglą się, a tłuszcz z mięsa ulegnie spaleniu.

Krok 2

Gdy nad grillem przestanie unosić się dym, oznacza to, że proces wypalania się zakończył (trwa to ok. 15 minut). Wyłączamy wtedy palniki i podnosimy pokrywę. Następnie czekamy kilkanaście minut, aby grill ostygł.

Krok 3

Usuwamy zwęglone resztki z rusztu, aromatyzerów, palników oraz dolnej części piekarnika grilla. Aby dokładnie wyczyścić ruszt i pozostałe elementy grilla należy użyć szczotki z włosiem ze stali szlachetnej.

Krok 4

Sprawdzamy, czy otwory palnika (wypływa przez nie gaz) nie są zatkanie np. tłuszczem. Do czyszczenia palników gazowych grilla najlepiej zastosować specjalną szczotkę.

Krok 5

Pozbywamy się wszystkich zanieczyszczeń za pomocą szczotki i szufelki lub zbieramy je odkurzaczem do popiołu.

Krok 6

Przystępujemy do konserwacji wyczyszczonych elementów (w tym rusztu po obu stronach), pokrywając je warstwą oleju spożywczego. Dzięki temu nie będą rdzewieć, a dodatkowo na ruszcie utworzy się nieprzywierająca powłoka, ułatwiająca przygotowywanie potraw na grillu.

Fachowcy zalecają taki sposób czyszczenia wszystkich rusztów grilla — niezależnie od tego, z jakiego materiału (żeliwa czy stali szlachetnej) są wykonane.

Krok 7

Sprawdzamy, czy płomień gazu na palniku grilla równo się pali.

Krok 8

Tackę umieszczoną pod piekarnikiem grilla gazowego (spływa do niej nadmiar soków i tłuszcz z potraw) najpierw wycieramy ręcznikiem papierowym, aby usunąć warstwę tłuszczu i wypalone resztki jedzenia. Dopiero teraz przemywamy ją wodą, np. z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki wykonaniu tej czynności zapobiegamy zapaleniu się tłuszczu przy kolejnym grillowaniu.

Krok 9

Wszystkie grille, w tym grille gazowe, należy również czyścić z zewnątrz. Obudowę i pokrywę grilla można umyć wodą i płynem do zmywania naczyń lub zastosować specjalny środek do czyszczenia grilla gazowego. Mycie grilla od czasu do czasu jest konieczne, gdyż na zewnątrz urządzenia osiadają opary z grillowania, które zapiekają się od wysokiej temperatury.

Jeśli nie będziemy tego robić, osiadły na klapie tłuszcz i zapieczone opary utworzą „brudną” powłokę do złudzenia przypominającą korozję. Nie zachęca to oczywiście nikogo do grillowania. W takiej sytuacji należy wyczyścić powstały osad, a grill będzie jak nowy.

Krok 10

Montujemy wszystkie części grilla i przykrywamy urządzenie pokrowcem. Wyczyszczony grill jest gotowy do następnego grillowania.

 

Konserwacja grilla na gaz — dlaczego należy przeprowadzać ją minimum raz w roku ?

Konserwacja grilla może zostać przeprowadzona na początku lub na końcu sezonu. Wiąże się to ze sprawdzeniem stanu technicznego całego urządzenia.

Jeśli konserwację przeprowadzamy przed pierwszym grillowaniem, należy zwrócić uwagę na stan palników grilla — czy nie pojawiły się na nich pęknięcia lub inne ślady uszkodzeń. Jeśli tak, trzeba je wymienić. Zaleca się też wyczyścić otwory oraz palniki z zewnątrz szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. Oprócz tego sprawdzamy, czy działa zapalarka.

Jeśli chodzi o ruszt grilli gazowych, to po okresie zimowym należy je umyć wodą z płynem do mycia naczyń, wypłukać i osuszyć. Następnie dokładnie pokrywamy ich powierzchnię warstwą oleju. Jak już wspominaliśmy, zapobiega to rdzewieniu rusztów grilli oraz przywieraniu do nich potraw. Po każdym użyciu ruszt należy czyścić szczotką z metalowym włosiem. A na koniec sezonu czysty ruszt grilla trzeba ponownie zabezpieczyć olejem.

Uwaga! Aby grille gazowe były bezpieczne podczas użytkowania, należy przed pierwszym grillowaniem sprawdzić szczelność przewodu gazowego. Jeśli to konieczne, trzeba go wymienić. Dotyczy to również przeterminowanej butli z gazem. Wyczerpujące informacje na ten temat znajdziemy w instrukcji obsługi grilla.

 

Podsumowanie — ważne zalecenia

Czyszczenie i konserwacja grilla gazowego są ważne z wielu powodów. Mają wpływ nie tylko na bezpieczeństwo eksploatacji urządzenia, ale także na jakość przygotowanych potraw. Serwowane mięso i warzywa z niedoczyszczonego rusztu nie będą smaczne. Dlatego po zakończonym grillowaniu nie zapominajmy o czyszczeniu urządzenia. Warto też wiedzieć o tym, że grill gazowy jest prostszy w czyszczeniu i konserwacji w porównaniu do grilla węglowego (nie trzeba usuwać pozostałości węgla).

Eksperci zalecają, aby w grillach gazowych unikać marynat na bazie wody, gdyż sprzyja to korozji rusztu (lepiej stosować marynaty z olejem). Z tego samego powodu części grilla, takie jak ruszty, palniki i aromatyzery nie należy myć w zmywarce, gdyż prowadzi to do ich szybszej korozji.

 


 

Zainspiruj się!

 

Pomysły na grilla


Grill ogrodowy - jaki wybrać?


Majowe grillowanie czas zacząć! Znajdź idealny model grilla!

Powrót