Grill na gaz czy węglowy który zdrowszy?

17.02.2021

Wiosenne porządki w ogrodzie obejmują także prace konserwacyjne grilla. Pierwsze grillowanie w sezonie pomaga w podjęciu decyzji o ewentualnym zakupie nowego sprzętu. Należy wtedy przemyśleć, jaki model wybrać: wykorzystujący tradycyjny węgiel lub brykiet czy nowoczesny, gazowy? Grille do ogrodu pozwalają na wprowadzenie do jadłospisu lżejszych wersji ulubionych potraw, jednak w przypadku grilla węglowego nie wolno zapominać o tym, że w czasie spalania brykietu lub węgla wydzielane zostają szkodliwe substancje.

Czy grille gazowe są zatem jedyną zdrową alternatywą? Czy warto inwestować w grille betonowe, przydomowe wędzarnie i kociołki albo turystyczne kuchenki gazowe, pozwalające na przygotowanie posiłków na świeżym powietrzu? Jak przyrządzać zdrowe potrawy z grilla? Który grill wybrać? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym artykule.

 

grillowanie

 


W tym artykule:

1. O grillu na węgiel lub drewno

2. Zasady grillowania na węglu

3. Zakup grilla na węgiel

4. O grillu zasilanym gazem

5. Jak grillować na gazie?

6. Grill na gaz — zakup odpowiedniego urządzenia

7. Grill na gaz czy na węgiel — który wybrać?



 

O grillu na węgiel lub drewno

Grille na węgiel są popularne, niedrogie i proste w obsłudze. Pozwalają na szybką obróbkę termiczną jedzenia, pozbawioną smażenia w głębokim tłuszczu. Jednak, żeby posiłki były naprawdę zdrowsze od tradycyjnego smażenia, warto pamiętać o kilku zasadach.

 

Zasady grillowania na węglu

Przede wszystkim warto wyeliminować chemiczne podpałki i brykiet, których spalanie powoduje przedostawanie się szkodliwych substancji do jedzenia. O wiele lepiej jest kupić węgiel drzewny i pilnować, by tłuszcz z mięsa nie kapał bezpośrednio do żaru i ognia. Dla zdrowia będzie także o wiele bezpieczniej wybierać chude mięsa, które wymagają krótkiego grillowania.

Jedzenie należy układać nie na środku rusztu, a z jego boków (wokół żaru), ponieważ wtedy wytapia się mniejsza ilość tłuszczu wpadającego do paleniska. Pomocne okażą się akcesoria do grillowania — jak na przykład tacki, dodatkowe ruszty pozwalające na swobodne przekładanie mięs i ryb, czy opiekacze do warzyw. Grillowanie dań potrwa dłużej, ale zrekompensuje to smak i zapach, którym przejdzie potrawa.

Jedzenie z grilla węglowego będzie o wiele zdrowsze, jeśli ruszt po każdym użyciu będzie dokładnie czyszczony z resztek przypalonego tłuszczu.

O tych zasadach warto pamiętać, rozpalając również paleniska ogrodowe. Ogień nie powinien być zbyt duży, a do jego rozpalenia lepiej użyć ekologicznych podpałek węglowych.

 

zdrowe grillowanie

 

Zakup grilla na węgiel

Tradycyjny grill węglowy to wciąż jeden z najczęściej kupowanych produktów. Łatwość jego obsługi oraz przyzwyczajenia względem grillowania sprawiają, że grill węglowy jest chętnie kupowany i stanowi najczęstszego towarzysza letnich przyjęć w ogrodzie.

W naszym sklepie Merkury Market możesz znaleźć wiele modeli grilli na węgiel. Wysokiej jakości grill węglowy wykonany jest z trwałych i solidnych materiałów, będzie zatem doskonałą opcją na kilka sezonów. Możesz zdecydować się na zakup grilla stalowego ze stali nierdzewnej lub na zakup o wiele trwalszej (ale i cięższej) opcji — grilla żeliwnego.

Wyjątkowo popularne w ciągu ostatnich sezonów stały się grille betonowe. Te masywne elementy małej architektury ogrodowej ustawia się w ogrodzie na jednym, przeznaczonym im na cały sezon miejscu. Cenione są za swoją solidność, stabilność i trwałość.

 

O grillu zasilanym gazem

Grille na gaz to nowoczesny sprzęt do smażenia, pieczenia i grillowania, który pomaga przygotować szybki i zdrowy obiad. Gazowe grille nie emitują dymu i emitują zdecydowanie mniej zapachów z jedzenia. Jednak najważniejsze jest to, że takie grille pozwalają na całkowite wyeliminowanie podpałek, brykietu i węgla drzewnego.

Do jego uruchomienia potrzebna jest jedynie butla z gazem. Zatem korzystając z grilla gazowego, można całkowicie ograniczyć przenikanie niezdrowych substancji do potraw. Oczywiście, gaz nie zapewni takich walorów zapachowych jak węgiel drzewny, jednak potrawy grillowane na gazie są równie smaczne.

 

Jak grillować na gazie?

Jedzenie należy grillować krótko. Palniki grillów gazowych pozwalają na dostosowanie temperatury smażenia, która nie spali potraw. W przypadku grilla gazowego z pokrywką czas grillowania może się jeszcze znacząco skrócić. Zaletą grilla gazowego będzie niezaprzeczalnie krótki czas przygotowywania potraw, wadą — konieczność zakupu butli i odpowiedniego podłączenia gazu, a także brak tradycyjnego dla grillowania na drewnie lub węglu zapachu potraw.

Grillować możesz mięsa, kiełbaski, ryby i warzywa. Ciekawe dania z grilla zachwycą znajomych i rodzinę, warto zdecydować się na grill gazowy wtedy, gdy chcesz uczynić z grillowania prawdziwą sztukę.

 

grillowanie

 

Grill na gaz — zakup odpowiedniego urządzenia

Zakup grilla gazowego może sprawić niektórym sporo kłopotu — wybór urządzeń jest ogromny, a dokonanie właściwego zakupu nie jest wcale takie proste. Jeśli zastanawiasz się, jaki grill gazowy wybrać, koniecznie zwróć uwagę na ilość palników, bo to właśnie od ich ilości będzie zależała moc urządzenia i osiągana temperatura. Dobrze też wybrać grill gazowy, który ma ładnie obudowane miejsce na butlę gazową, dzięki czemu będzie estetycznie się prezentował.

Ile kosztuje grill gazowy? Cena zdecydowanie jest wyższa niż w przypadku grilla na węgiel, jednak urządzenia są trwałe i na tyle popularne, że coraz więcej modeli pojawia się na rynku. Dobrej jakości grill gazowy kupisz w cenie 1 000 - 1 500 zł.

 

Grill na gaz czy na węgiel — który wybrać?

Grille gazowe i węglowe dostępne są w wielu modelach, pozwalających na wybór dopasowany do potrzeb użytkownika grilli: w zależności od wielkości ogrodu lub działki. Grillując sporadycznie, na przykład wyłącznie w czasie urlopu, zakup nowego sprzętu nie jest konieczny. Jednak należy pamiętać, że grillowanie na gazie jest zdecydowanie szybsze i bezpieczniejsze dla zdrowia. W tym kontekście o wiele lepiej będzie postawić na grill gazowy.

Jeśli jednak grillowanie węglowe odbywa się okazjonalnie, nie będzie to w znaczący sposób negatywnie wpływać na zdrowie. Dobrze jest wybierać mięso dobrej jakości i uzupełniać je dodatkiem ziół i warzyw, dzięki temu możliwe będzie przygotowanie posiłków z grilli, pełnych smaku i zapachu.

 


 

Zainspiruj się!

 

Jaki grill gazowy kupić?


Jak urządzić ogród wokół domu - pomysły, inspiracje, sugestie


Jak zbudować grill z wędzarnią?

Powrót