Podłoga laminowana do kuchni

01.06.2021

Panele z laminatu na podłodze

Odkąd na rynku pojawiły się panele laminowane, tradycyjne parkiety i klepki zeszły na boczny tor. Polacy coraz częściej decydują się na drewniane panele do kuchni, ale nie tylko! Panele podłogowe drewniane goszczą zarówno w pokojach jak i niektórych łazienkach. Drewno bowiem dodaje wnętrzu stylu, klasy oraz ciepła. Aktualnie najbardziej popularne panele podłogowe to: drewniane, laminowane oraz winylowe. 

W tym artykule:

  1. Panele podłogowe drewniane - wady i zalety

  2. Laminowane panele podłogowe - wady i zalety

  3. Panele podłogowe do kuchni - klasy ścieralności oraz odporność na wodę

  4. ZAINSPIRUJ SIĘ !!!

Panele w pomieszczeniach, Panele w kuchni, Wybieramy panele, Drewno na podłodze
Ogromnymi walorami tych paneli podłogowych jest duży wachlarz dostępnych na rynku wzorów oraz przystępna dla klienta cena. Odpowiednio dobrane panele w kuchni powinny być wytrzymałe, odporne na wilgoć i działanie czynników zewnętrznych takich jak przesuwanie mebli, rysy czy pazury pupila. Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest łatwość w montażu oraz prosty sposób pielęgnacji i utrzymania drewna w czystości. Jeśli chcesz poznać więcej zalet paneli podłogowych oraz dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich rodzaju oraz różnic między poszczególnymi wariantami - zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

 

Panele podłogowe drewniane - wady i zalety


Największymi wadami drewnianych paneli podłogowych w kuchni jest ich niezwykle naturalny wygląd. Panele takie mają zwykle kilka warstw, dzięki czemu nie odkształcają się pod naporem oraz wykazują wysoką odporność na wilgoć. Produkty te dostępne są w szerokim przedziale cenowym, jeśli wybierzesz nieco droższe rozwiązanie, będziesz mógł cieszyć się panelami przez kilkanaście lat. Wysokie gatunkowo drewniane panele posiadają bowiem drewno o grubości nawet 15 mm. Często nieco droższe panele są zabezpieczone w odpowiedni sposób tak, by były całkowicie wodoodporne. Tego typu panele podłogowe można odnawiać. Podłogi drewniane są jednymi z najwyżej ocenianych i lubianych stylów wykończeniowych, co bardzo podnosi na ich atrakcyjności i podaży.
Wyższa klasa paneli, Panele w domu, Panele kuchenne, Produkt, W kuchni panele
Jeśli chodzi o wady, to drewniane panele podłogowe do kuchni nie są lakierowane na łączeniach. Co to oznacza? Przez brak tego zabezpieczenia są nieco bardziej narażone na działanie wilgoci, przez co krawędzie mogą się lekko wypaczać. Tanie modele tych paneli nie nadają się do cyklinowania oraz szlifowania, co automatycznie skreśla samodzielne odnowienie paneli domowymi sposobami. Drewniane panele podłogowe można szlifować kiedy ich warstwa wierzchnia posiada co najmniej 4 mm.
Podsumowując - drewniane panele do kuchni posiadają naszym zdaniem więcej zalet, niż wad. Podczas zakupu tego produktu warto także zwrócić uwagę na trwałe podkłady pod panele oraz np. stylowe listwy wykończeniowe drewniane.

 

Laminowane panele podłogowe - wady i zalety


Laminowane panele podłogowe zabezpieczone są  specjalnym laminatem odpornym na urazy mechaniczne, plamy oraz działanie promieni słonecznych. Podłoga w kuchni z wykorzystaniem tych paneli może zostać bardzo szybko zamontowana, ponieważ panele laminowane układa się bez użycia kleju. Dzięki temu można je także w bardzo łatwo sposób zdemontować i wymienić lub zmieniając lokal - zabrać ze sobą. Niektóre rodzaje tych paneli są przystosowane do ogrzewania podłogowego, co z pewnością jest wielkim plusem. Wzorniki paneli laminowanych dostępne w sklepach, posiadają ogromny wybór kolorystyczny oraz klasowy - klasy wyższe - droższe oraz niższe - nieco tańsze. Największą rynkową nowością są panele laminowane z powierzchnią antybakteryjną, która chroni panele kuchenne przed ścieraniem oraz niepoprawnym myciem - zbyt dużą wilgotnością bądź zbyt mocnymi detergentami.
Panele, Panele podłogowe w kuchni, Klasa ścieralności, Odporność paneli
Wadą posiadania paneli laminowanych w kuchni jest ich nienaturalny wygląd. Panele te są zdecydowanie mniej eleganckie i naturalne, aniżeli tradycyjne panele drewniane. Klasa ścieralności tańszych modeli może być niezadowalająca dla kupującego. Dodatkowo, niedrogie warianty wykonane mogą być z płyty wiórowej co świadczy o najtańszym i najmniej trwałym rozwiązaniu, na jakie zdecydował się producent.Warto także pamiętać, że te panele podłogowe do kuchni mogą roznosić stukot i odgłosy kroków w wysokim stopniu, ponieważ cechują się niskimi walorami akustycznymi.
Wykończenie wnętrz, a w szczególności wykończenie kuchni powinno być przemyślanym oraz trwałym rozwiązaniem. To pomieszczenie, z którego korzystają wszyscy domownicy oraz w którym często pojawiają się także goście. Odpowiednio dobrane i trwałe panele do kuchni są niezwykle ważnym tematem. Jeśli nie jesteś przekonany do paneli oraz podłóg drewnianych możesz pozostać przy tradycyjnej opcji wykończeniowej i wybrać do kuchni eleganckie płytki podłogowe np. płytki ceramiczne bądź płytki dekoracyjne.

 

Panele podłogowe do kuchni - klasy ścieralności oraz odporność na wodę


Panele podłogowe dzielimy na 6 różnych klas. Producenci, klasę paneli oznaczają za pomocą dwóch cyfr. Pierwsza cyfra to 1, 2 bądź 3, z czego 2 oznacza panele przeznaczone do mieszkań, natomiast 3 do przestrzeni publicznych. Producenci biorą pod uwagę natężenie ruchu w pomieszczeniu i oceniają na jego bazie ścieranie się wierzchniej warstwy paneli. Klasa 1 natomiast oznacza, że produkt nadaje się do pomieszczeń o rzadkim użytkowaniu - ten rodzaj zastosować można w sypialniach, pokojach gościnnych czy gabinetach. Najbardziej zatem odporne są panele z oznaczeniem cyfry 3, które szczególnie często wykorzystywane są w korytarzach, salonach, a niekiedy nawet w kuchni.

SPECJALISTA RADZI!

Poza przeznaczeniem paneli do konkretnego pomieszczenia, warto także zwrócić uwagę na klasy ścieralności. Klasy rozdzielone są w oznaczeniach od AC1 do AC5 i przedstawiają odporność paneli. Im wyższa klasa, tym podłogi są bardziej odporne. Najlepiej sprawdzą się do kuchni panele podłogowe z oznaczeniem AC4 lub AC5


Kuchnia, panele podłogowe do kuchni, Podłogi drewniane, Panele winylowe, Kuchnia
Podsumowując wszystkie za i przeciw, do kuchni na podłogę najlepiej sprawdzą się panele laminowane. Szczególnie, że techniki produkcji są aktualnie na tyle rozwinięte, że z łatwością można odnaleźć panele ze specjalną powłoką wraz z laminatem, która nie pozwala dostać się wodzie pod poszczególne warstwy. Ten rodzaj paneli laminowanych jest oznakowany w szczególny sposób - skrót aqua stop - oznacza najwyższą półkę paneli z doskonałą odpornością na wilgoć.
Zachęcamy Cię także do zapoznania się z podstronami takimi jak: listwy przypodłogowe, które idą w parze wraz z wyborem odpowiednich paneli oraz akcesoria wykończeniowe i listwy, w której odnajdziesz między innymi świetne zestawy montażowe.
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu artykułowi na swoją podłogę w kuchni zastosujesz najlepsze rozwiązanie, jakie aktualnie oferują producenci. Pamiętaj, że panele laminowane, to jedynie propozycja, a to jaki rodzaj produktu wybierzesz zależy włącznie od Twojego budżetu, upodobań oraz stylu wykończeniowego mieszkania. Odwiedzić możesz także kategorię panele winylowe, która z pewnością pozwoli Ci porównać jakość, ceny oraz trwałość w stosunku do innego rodzaju podłóg. 


ZAINSPIRUJ SIĘ !!!

Panele winylowe Deski podłogowe Płytki podłogowe Kuchnia - płytki

 

 

Powrót